Uutisarkisto

Valoisa keskiaika 2008 Maiju Lehmijoki-Gardnerille!

Vuoden 2008 Valoisa Keskiaika -kunniamaininnan saa dosentti Maiju Lehmijoki-Gardner (Helsingin yliopisto).

Kunniamaininnan avulla yhdistys haluaa kiittää yksilöä tai yhteisöä, joka on tieteellisellä toiminnallaan edistänyt keskiajan tuntemusta ja tutkimusta sekä esimerkillään innostanut uusia tahoja hakeutumaan keskiaikaa koskevan tiedon pariin. Samalla Glossa haluaa kiinnittää huomiota siihen, että keskiaika ei ole "pimeä", vaan dynaaminen ja kulttuuriltaan monimuotoinen ajanjakso. Keskiajan tuntemus luo pohjan oman aikamme poliittisten, yhteiskunnallisten ja kulttuuria määrittävien käsitysten, ristiriitojen, haasteiden ja voimavarojen ymmärtämiseksi.

Valoisa Keskiaika -kunniamaininta jaetaan nyt neljättä kertaa. Aikaisempina vuosina maininnan ovat saaneet dos. Pauli Annala (Helsingin yliopisto), prof. Jukka Korpela (Joensuun yliopisto) sekä dos. Tuomas M. S. Lehtonen (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura).

Kunniakirja luovutetaan 11.10.2008 klo 18.30 Dies Mediaevales -konferenssissa Tampereella.

Maiju Lehmijoki-Gardner väitteli Turun yliopistossa historian oppiaineesta vuonna 1999. Väitöskirjaa Worldly Saints Social Interaction of Dominican Penitent Women in Italy, 1200-1500 seuranneina vuosina hän on toiminut tutkijana ja opettajana mm. Helsingin yliopiston kirkkohistorian laitoksella sekä Loyola College Maryland -yliopistossa Baltimoressa sekä työskennellyt johtajana Suomen Akatemian projektissa Gendered Practices within Medieval Mysticism, 1200-1500. Tieteellisten saavutusten ja näkyvyyden lisäksi dos. Lehmijoki-Gardnerin valintaan vaikuttivat kannustava ja innovatiivinen ote tutkijayhteisön jäsenenä ja opettajana.

Maiju Lehmijoki-Gardnerin tuotannon kulmakivet muodostuvat teoksista Kristillinen mystiikka. Läntinen perinne antiikista uudelle ajalle (Maiju Lehmijoki-Gardner, 2007), Dominican Penitent Women (Maiju Lehmijoki-Gardner ja Daniel Bornstein, 2005), Keskiajan kirkko. Uskontoelämän muotoja läntisessä kristikunnassa (Maiju Lehmijoki-Gardner ja Tuomas Heikkilä, 2002) sekä väitöskirjasta Worldly Saints Social Interaction of Dominican Penitent Women in Italy, 1200-1500 (Maiju Lehmijoki-Gardner, 1999).

Tuotannossaan tutkija paneutuu laaja-alaisesti länsimaisen kristillisen perinteen aate-, kulttuuri- ja sosiaalihistoriaan. Aiheet liikkuvat keskiajan kirkon yleisesityksestä uutta nousua elävään mystiikkaan sekä luostarilaitoksen piirissä eläneiden naisten ja maallikkonaisten verkostoihin. Työssään Maiju Lehmijoki-Gardner on osoittanut henkisen elementin pikemminkin liittäneen keskiajan ihmistä maailmaan jaetun hengellisyyden, manuaalisen työn arvostuksen ja hyödyllisyyden ihanteiden myötä, kuin erottamaan heitä siitä.

 

Lisätty 11.10.2008, vanhentunut 18.10.2008

Takaisin