Uutisarkisto

Valoisa keskiaika -palkinto dos. Matti Kilpiölle

Glossa - keskiajan tutkimuksen seura ry. myöntää vuoden 2010 Valoisa keskiaika -kunniamaininnan dosentti Matti Kilpiölle (Helsingin yliopisto) 10.9.2010.

Matti Kilpiö pitää luennon aiheesta The Dawn of Old English Studies in Finland Authorities -konferenssin yhteydessä ke 22.9. klo 16:15 Tieteiden Talolla (sali 505).

Kunniamaininnan avulla yhdistys haluaa kiittää yksilöä tai yhteisöä, joka on tieteellisellä toiminnallaan edistänyt keskiajan tuntemusta ja tutkimusta sekä esimerkillään innostanut uusia tahoja hakeutumaan keskiaikaa koskevan tiedon pariin. Samalla Glossa ry. haluaa kiinnittää huomiota siihen, että keskiaika ei ole "pimeä", vaan dynaaminen ja kulttuuriltaan monimuotoinen ajanjakso. Keskiajan tuntemus luo pohjan oman aikamme poliittisten, yhteiskunnallisten ja kulttuuria määrittävien käsitysten, ristiriitojen, haasteiden ja voimavarojen ymmärtämiseksi. Palkitsemalla Matti Kilpiön Glossa ry. pyrkii myös nostamaan esille keskiajantutkimuksen kentän monipuolisuutta ja sitä, että Suomessa tehdään korkeatasoista aikakauden tutkimus- ja opetustyötä useilla eri tieteenaloilla.

 

Valoisa keskiaika -kunniamaininta jaetaan nyt viidettä kertaa. Aikaisempina vuosina maininnan ovat saaneet dosentti Pauli Annala (Helsingin yliopisto), professori Jukka Korpela (Joensuun yliopisto), dosentti Tuomas M. S. Lehtonen (Suomalaisen Kirjallisuuden Seura) sekä dosentti Maiju Lehmijoki-Gardner (Helsingin yliopisto).

 

Matti Kilpiö on tehnyt pitkän uran tutkijana ja opettajana Helsingin yliopiston Englannin kielen laitoksella painopisteenään erityisesti anglosaksisen kauden englanti ja muinaisenglannin kieli (n. 600–1066 jKr.). Hän on osaltaan pitänyt yllä suomalaisen muinaisenglannin tutkimuksen pitkää perinnettä, ja hänen laaja tietämyksensä englannin kielen eri kehitysvaiheista on toiminut siltana perinteisen filologisen koulukunnan ja uudempien tietokoneistettujen metodologioiden välillä.

 

Kansainvälisyys on ollut leimallista Matti Kilpiön tutkijanuralla, jonka aikana hän on perehtynyt esimerkiksi syntaksiin, leksikografiaan ja käsikirjoitustutkimukseen sekä ollut mukana monissa merkittävissä projekteissa kuten Old English Dictionaryn kokoamisessa. Kilpiö on myös ollut kantavia voimia Helsingin yliopiston yhteistyössä Pietarin kansalliskirjaston kanssa, jota on edustanut muun muassa EETACS -projekti (Early English Text and Corpus Studies).

 

Matti Kilpiö tunnetaan kannustavana opettajana, joka paneutuu tehtäviinsä huolella ja pyrkii työssään ottamaan huomioon monenlaisia näkökantoja. Hän tehnyt keskiaikaa ja erityisesti anglosaksista kulttuuria tunnetuksi tutkimus- ja opetustoimintansa ulkopuolellakin. Kilpiö on ollut muun muassa järjestämässä Ex Insula Lux -näyttelyä Kansalliskirjastossa vuonna 2001 sekä esittänyt ja sovittanut nokkahuilistina keskiaikaista musiikkia. Englannin kielen laitoksen opiskelijat ovat fuksiaisissa perinteisesti vannoneet uskollisuutta yliopistolle Kilpiön muinaisenglanniksi kääntämän valan sanoin.

 

Kunniamaininta luovutetaan Dies Mediaevales -konferenssin yhteydessä Mikkelissä perjantaina 10.9.2010. Kahden vuoden välein järjestettävän tieteellisen konferenssin isäntänä toimii tällä kertaa Itä-Suomen yliopisto.

Lisätty 13.09.2010, vanhentunut 01.10.2010

Takaisin