Uutisarkisto

Torstaina 31.3. Glossan sääntömääräinen kevätkokous sekä esitelmä

Glossa ry:n sääntömääräinen kevätkokous järjestetään torstaina 31.3. klo 17.30 Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) salissa 303.

Kokouksen yhteydessä klo 18.15 (sali 312) dosentti Antti Ruotsala pitää esitelmän otsikolla "Vilhelm Rubruk ja Itinerarium – fransiskaani mongoli-imperiumissa", jossa hän kertoo Sami Janssonin suomennoksena viime syksynä julkaistusta Vilhelm Rubrukin matkakertomuksesta Matka Mongoliaan vuosina 1253-1255. Ruotsala on kirjoittanut teoksen johdannon ja viitteet.

Tervetuloa!

Flaamilainen fransiskaani Vilhelm Rubruk osallistui Ludvig IX:n ristiretkelle (1248-1254), ja Pyhältä maalta kuningas lähetti hänet lähettilääksi ja lähetystyöntekijäksi mongoli-imperiumiin. Nykyisen Mongolian alueelle ulottuneesta matkastaan Rubruk kirjoitti kuninkaalle osoitetun Itinerarium-teoksen, jota on pidetty läntisen keskiajan hienoimpana matkakertomuksena. Siitä avautuu maailmanhistorian laajimman mannerimperiumin kulttuurien, uskontojen ja kansojen kirjo. Rubruk kertoo tunteistaan, selostaa sanatarkasti keskustelujaan niin suurkaanin kuin rahvaankin edustajien kanssa sekä tarjoaa mm. ensimmäiset laajat latinankieliset selonteot Keski-Aasian nestoriolaisuudesta ja buddhalaisuudesta. Esitelmässä käsitellään Rubrukin opillis-uskonnollista taustaa, hänen teoksensa sisältöä ja luonnetta sekä teoksen jälkivaikutusta.

Lisätty 14.03.2011, vanhentunut 31.05.2011

Takaisin