Uutisarkisto

Esitelmäilta 20.3.

Glossa ry:n esitelmätilaisuus 20.3.2012 klo 18.00
Tieteiden talo, (Kirkkokatu 6, Helsinki), sali 404

Glossan maaliskuun esitelmätilaisuudessa professori Kathryn A. Edwards puhuu englanniksi otsikolla “Living with Ghosts: Europe’s Haunted History in the Later Middle Ages”.

Myöhäiskeskiaika on tutkimuksessa usein nähty myrskyisänä ajanjaksona, jota leimasivat musta surma, jatkuvat sodat, kuoleman voittokulku sekä uskonnollinen hysteria. Ne kärjistyivät perinteisen yhteiskunnan, kulttuurin ja uskon haasteissa, jotka lopulta ruumiillistuivat renessanssin ja uskonpuhdistusten aikana. Eurooppalainen kansanperinne 1300-luvulta 1500-luvulle, ja erityisesti uskomus aaveisiin, kertoo aikakaudesta paljon monimutkaisempaa ja kiehtovampaa tarinaa. Aaveet, jotka eivät olleet eläviä mutteivät kuolleitakaan, jotka olivat potentiaalisesti enkelimäisiä ja demonisia sekä luonnollisia ja yliluonnollisia tanssivat kylien hautausmailla, todistivat oikeusjutuissa, hoitivat vastasynyneitä ja aiheuttivat päänvaivaa demonologeille. Uskomukset aaveisiin ja niiden toimiin kertovat maailmasta, joka oli paljon pysyvämpi ja sopeutuvaisempi, kuin millaisena se on yleensä kuvattu; maailmasta, jossa elävät ja kuolleet tukivat ja auttoivat toisiaan.

Esitelmässään professori Kathryn A. Edwards (Helsingin yliopiston tutkijakollegium ja Etelä-Carolinan yliopisto) paneutuu myöhäiskeskiajan Euroopan kuoleman kulttuuriin, jossa aaveet kukoistivat. Hän haastaa stereotyyppiset oletukset mustan surman kulttuurillisista vaikutuksista samoin kuin ajatuksen uskonpuhdistajista kuolleiden hylkääjinä. Lisäksi hän kertoo keskiaikaisia kummitustarinoita!

Kathryn A. Edwards suoritti tohtorintutkintonsa Kalifornian yliopistosta Berkeleyssä ja toimii parhaillaan Pierre Marie Curie -tutkijana Helsingin yliopiston tutkijakollegiumissa sekä historian professorina Etelä-Carolinan yliopistossa. Hänellä on ollut lukuisia tutkijanpaikkoja ja stipendejä ja hän on kirjoittanut kolme kirjaa. Näistä viimeisin on käännös 1600-luvun ranskalaisesta kummittelutapauksesta. Helsingissä työskennellessään hän kirjoittaa seuraavaa kirjaansa, jonka otsikkona on “Living with Ghosts: The Dead in European Society from the Black Death to the Enlightenment”.

Lisätty 17.02.2012, vanhentunut 31.05.2012

Takaisin