Uutisarkisto

Kevätkokous ja esitelmä 11.4.

Glossa ry:n sääntömääräinen kevätkokous järjestetään keskiviikkona 11.4. Helsingissä Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6) klo 17.00.

Kevätkokouksen jälkeen klo 18.00 yhdistyksen puhjeenjohtaja Jesse Keskiaho pitää esitelmän otsikolla Augustinuksen näkyteoria ja sen vastaanotto varhaiskeskiajalla.

Esitelmä selvittää mitä Hippon piispa Augustinus (354-430) ajatteli unista ja näyistä, ja miten hänen ajatteluaan hyödynnettiin varhaiskeskiajalla (n. 500 - 900). Erityinen huomio kohdistuu Augustinuksen kolmiportaiseen näkyteoriaan, näköaistin vertauskuvalle rakentuvaan tietoteoriaan, jossa hän asetti kuvattoman älyllisen 'näkemisen' kuvallisen  mielikuvituksen ja näköhavaintojen yläpuolelle. Esitelmässä tarkastellaan miten Augustinuksen teoriaa luettiin ja käytettiin varhaiskeskiajalla, erityisesti vasten kulttuurillisia virtauksia, joissa kuvallisen mielikuvituksen ja erilaisten näkyjen merkitys korostui. Huolimatta Augustinuksen vaikutusvaltaisuudesta, keskiaikaisilla lukijoilla oli omat tarpeensa ja tarkoituksensa, joihin hänen ajatuksiaan käytettiin ja tulkittiin.

Tervetuloa!

Lisätty 29.03.2012, vanhentunut 31.05.2012

Takaisin