Uutisarkisto

Huhtikuun kuukausiesitelmä

FT Katja Fält: Keskiaikaisen kuvan monet muodot: Ei-ammattimaisten maalareiden tekemät kirkkomaalaukset Turun hiippakunnassa 1400- ja 1500 -luvuilla

Tiistaina 2.4. klo 18.00

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki), sali 404.

Keskiaikainen kirkollinen kuvamaailma pohjautui pitkälti vakiintuneisiin aiheisiin; Vanhan ja Uuden Testamentin tapahtumien, Neitsyt Marian, Jeesuksen elämän ja kuoleman ja eri pyhimysten elämän, ihmetekojen ja marttyyrikuolemien kuvaamiseen. Kuvamaailma, jonka luomisesta vastasivat ammattikoulutuksen saaneet maalarit, heijasteli kristinuskon peruspilareita ja maailmanjärjestystä sekä kirkon oppeja. Turun keskiaikaisen hiippakunnan kivikirkoissa kohtaa kuitenkin myös toisenlaisen kuvamaailman, jossa yksinkertaiset kuva-aiheet kuten laivat, merenneidot, labyrintit, eläimet ja vaikeasti tunnistettavat ihmishahmot kansoittavat seinät ja holvit. Maalausten tekijöinä pidetään ei-ammattimaisia kirkkomaalareita, mahdollisesti kirkkojen rakennustöihin osallistuneita kirkonrakentajia. Esitelmässä tarkastellaan tätä ei-ammattimaalareiden kuvamaailmaa ja kuvavalintoja sekä maalausten tekemisen tapoja 1400- ja 1500 -luvuilla.

Katja Fält on väitellyt filosofian tohtoriksi Jyväskylän yliopistosta. Hänen taidehistorian väitöstutkimuksensa Wall Paintings, Workshops, and Visual Production in the Medieval Diocese of Turku from 1430 to 1540 (2012, Suomen Muinaismuistoyhdistyksen Aikakauskirja 120) käsittelee keskiaikaisia ns. rakentajamaalauksia ja niiden tekemistä Turun hiippakunnassa. Tällä hetkellä hän tekee post doc -tutkimusta Jyväskylän yliopiston taiteiden ja kulttuurin tutkimuksen laitoksella.

Lisätty 19.03.2013, vanhentunut 31.05.2013

Takaisin