Uutisarkisto

Lokakuun esitelmäilta

FT Jaakko Tahkokallio - Kuningas Arthurin tarinoiden synty: Geoffrey Monmouthlaisen historia (n. 1138) ja sen aikalaislukijat

Tiistaina 22.10. klo 18

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki), sali 404

Kuningas Arthurin ritarien fantastiset seikkailut ovat nykyään keskiajan kirjallisuuden tunnetuin osa. Pyöreän pöydän sankarien taival eurooppalaisessa kirjallisuudessa ei kuitenkaan alkanut fiktiosta vaan historiankirjoituksesta. Noin vuonna 1138 Geoffrey Monmouthlainen, englantilainen kirkonmies, julkaisi nimellä Britannian kuninkaiden historia tunnetun teoksen. Se kertoi saarivaltakunnan muinaisesta historiasta ja sisälsi pitkän – ja aiemmin tuntemattoman – selostuksen mahtavan Arthurin valtakaudesta.

Geoffreyn sepittämästä historiateoksesta tuli aikansa best seller, jonka paikka keskiajan kirjallisuuden kentässä on askarruttanut tutkijoita pitkään. Miten keskiajan lukijat ymmärsivät tämän fiktiivisen historian, ja mihin sen suosio perustui?

Illan esitelmässä FT Jaakko Tahkokallio esittää oman vastauksensa näihin kysymyksiin. Hänen tulkintansa perustuu Geoffreyn teoksen keskiaikaisten käsikirjoitusten tuotantohistorioiden ja lukijamerkintöjen perinpohjaiseen analyysiin.

Lisätty 03.10.2013, vanhentunut 31.12.2013

Takaisin