Uutisarkisto

Jarl Gallén -palkinto professori Lars Boje Mortensenille

Kolmen vuoden välein ansioituneelle keskiajantutkijalle myönnettävä Jarl Gallén -palkinto jaetaan torstaina 26.9.2013 keskiajantutkimusseura Glossa ry:n seminaarin Indigenous Ideas and Foreign Influences – Interactions among Oral and Literary, Latin and Vernacular Cultures in Medieval and Early Modern Northern Europe yhteydessä. Tänä vuonna Jarl Gallén -palkinto myönnetään professori Lars Boje Mortensenille.

Lars Boje Mortensen (s. 1958) työskentelee antiikin ja keskiajan kulttuurihistorian professorina Etelä-Tanskan (Odensen) yliopistossa. Lisäksi hän johtaa Odensen ja Yorkin yliopistojen yhteistä keskiaikaisen kirjallisuuden keskusta. Mortensen on keskittynyt erityisesti antiikin ja renessanssin kirjahistoriaan niin Italian kuin Pohjoismaiden kontekstissa latinankielisen ja kansankielisen dynamiikan valossa. Hän on julkaissut useita editioita, kuten Historia Norwegien (2003) sekä julkaissut useita tieteellisiä artikkeleita.

Palkinnonjakotilaisuus sekä juhlavastaanotto järjestetään torstaina 26.9. klo 16–18 Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki). Palkinnon jakaa Helsingin yliopiston kansleri Thomas Wilhelmsson ja palkinnonsaaja esitelmöi tapahtumassa otsikolla The Rise of Prose – a Comparative View (Greek, Latin, Old French, and Old Norse). Kaikki ovat tervetulleita tilaisuuteen. Tilaisuuteen pyydetään ilmoittautumaan etukäteen viimeistään maanantaina 23.9. osoitteeseen indigenousandforeign@gmail.com.

Palkinnonsaaja pitää myös jatko-opiskelijoille suunnatun intensiivikurssin toukokuussa 2014 Helsingissä. Lisätietoja kurssista tulee syksyn 2013 aikana. Tilaisuuden, palkinnon ja kurssin on rahoittanut Thure Galléns stiftelse. Jarl Gallén (1908–1990) oli Helsingin yliopiston historian professori ja laaja-alainen ja kansainvälisesti arvostettu keskiajantutkija. Hänen nimeään kantava palkinto myönnettiin ensimmäisen kerran vuonna 2004, ja sen ovat aiemmin saaneet professorit Sverre Bagge (Bergenin yliopisto), Monica Hedlund (Uppsalan yliopisto), ja Anders Andrén (Tukholman yliopisto). Palkinnon saajan valitsee Helsingin yliopiston humanistisen tiedekunnan nimittämä palkintolautakunta.

Humanistisen tiedekunnan nimittämän palkintolautakunnan jäsenet:

Professori Sverre Bagge, Bergenin yliopisto
FT Jesse Keskiaho, Glossa ry
Pääsihteeri Tuomas M.S. Lehtonen, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura
Professori Åsa Ringbom, Åbo Akademi
Professori Peter Stadius, Historiska föreningen

Seminaarin ja kurssin järjestää Keskiajan tutkimuksen seura Glossa ry. yhteistyössä Pohjoismaiden tutkimuksen keskus CENSin sekä Historiska Föreningen i Finlandin kanssa

Lisätty 20.09.2013, vanhentunut 31.12.2013

Takaisin