Uutisarkisto

Keittiöpsykologiaa ja teologiaa 1100-luvulla: Glossa ry:n joulukuun esitelmäilta

Tiistaina 3.12. 2013 klo 18

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki), sali 309

TT Ritva Palmén (Suomen Akatemian huippuyksikkö The Philosophical Psychology, Morality and Politics Research Unit (PMP)): Keittiöpsykologiaa ja teologiaa 1100-luvulla

Illan esitelmässä kuvaillaan ja käsitellään kahta 1100-luvulla kirjoitettua luostarikirjallisuuteen kuuluvaa tekstiä. Näistä ensimmäinen teksti on Rikhard Pyhä-Viktorilaisen (k. 1173) pieni traktaatti "Carbonum et cinerum" ja toinen Petrus Cellesin (k. 1183) "De panibus". Molemmat teokset sisältävät runsaasti keittiöön liittyvää sanastoa, kuten viittauksia erilaisiin keittiötyövälineisiin, esim. uuniin, patoihin, pannuihin ja parilaan, sekä ruuanlaittoon yleensä. Erilaiset leivän leivontaan kuuluvat termit, kuten taikinan alustus, hiivan käyttö sekä viljalajit ovat myös laajasti edustettuna. Tekstien inspiraation lähteet ovat kahtalaiset. Ensinnäkin suuri osa leipiin ja keittiöön liittyvästä aineistosta on allegorista tulkintaa jostakin Raamatun tekstikatkelmasta, jossa viitataan ruuanlaittoon. Toisaalta tutkittavissa teksteissä pilkahtelee väläyksiä 1100-luvun reaalimaailman ilmiöistä, erityisesti leipomisesta.

Sekä Rikhardilla että Petruksella on teoksissaan sama päämäärä: kuvata sielun toimintaa sekä keskeisiä kristillisiä opinkohtia leivän ja keittiön maailmasta nousevien allegorioiden avulla. Viittaussuhteet ovat usein konkreettisia ja yllättäviä, esimerkiksi kaksi vehnäleipää kuvaa Kristuksen kahta luontoa, jotka asetetaan Neitsyen kohtuun eli uuniin paistumaan yhdeksi persoonaksi. Toisaalta leipä voi tarkoittaa myös ihmisen sielua, joka muuttuu pinnalta kovaksi ja sisältä pehmeän herkulliseksi oikeanlaisessa uunissa eli luostarissa.

Lisätty 25.11.2013, vanhentunut 31.12.2013

Takaisin