Uutisarkisto
Huhtikuun esitelmätilaisuus
FT Lauri Ockenström (Jyväskylän yliopisto): Maagisten manuaalien talismaanit keskiajan Euroopassa
Ti 1.4.2014 klo 18.00
Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki), sali 309
Mielikuviamme keskiaikaisesta taikuudesta hallitsevat osin vieläkin lepakonsiivistä ja sisälmyksistä koostuvat keitokset, nonsenseen degeneroituneet taikasanalitaniat ja roviolla roihuava noita. Tämä katolisen kirkon välittämä, noituuteen keskittynyt propagandistinen näkemys dominoi pitkään myös magian tutkimusta, jossa jyrkät dikotomiat magia vs. tiede ja magia vs. uskonto näyttelivät 1900-luvulla merkittävää roolia. Tarkastelemalla taikoja ja taikaesineitä käyttäjien omasta näkökulmasta käsin avautuu eteemme kuitenkin hyvin toisenlainen kuva. Tutkimuksessa on havaittu, etteivät magian käyttäjät suinkaan katsoneet vastustavansa tai vääristävänsä tieteen ja uskonnon toimintamalleja, vaan päinvastoin hyödyntämään täsmälleen samoja maailmankuvan ja -katsomuksen rakennuspuita pääosin sallituiksi mielletyin keinoin.
Monipuolisimman väylän keskiajan magiaan tarjoavat säilyneet manuaalit, jotka olivat suosittuja etenkin papiston keskuudessa. Lähteiden runko muodostuu arabiasta latinaan tai kansankielille 1100-1300-luvuilla käännetyistä traktaateista. Teksteissä esiintyy jonkin verran tuhoamistalismaaneja ja ”klassisia” kissanverestä ja eritteistä koostuvia taikajuomia, mutta nämä renessanssin maagikkojen vulgaariksi tuomitsemat magian muodot edustavat selvää vähemmistöä. Etupäässä teokset kuvaavat astrologisia talismaaneja, jotka näyttäytyvät verrattain viattomina ja tavanomaisina inhimillisen toiminnan keinoina. Talismaaneilla tavoiteltiin suojelua, hyvinvointia ja menestystä hyvin arkisiin askareisiin, kuten karjan kaitsemiseen, kalaonnen takaamiseen, tuholaisten karkotukseen, rakkaushuoliin tai matkojen ja kaupankäynnin onnistumiseen.
Glossa ry:n huhtikuun esitelmäillassa luodaan yleiskatsaus keskiajan kirjalliseen magiaan ja sen tutkimushistoriaan. Tapausesimerkkinä käsitellään hermeettisiksi luokiteltujen manuaalien talismaanien erityispiirteitä. Esitys pohjautuu puhuja Lauri Ockenströmin keskiajan ja renessanssin magiaa käsittelevään väitöstutkimukseen. Ockenström esittelee lyhyesti myös tekeillä olevaa suomenkielistä yleisteosta keskiajan magiasta.
Lisätty 25.02.2014, vanhentunut 31.05.2014