Uutisarkisto

Esitelmätilaisuus Ravattulan varhaiskeskiaikaisesta kirkosta 22.4.

Tiistaina 22.4. klo 28.00

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki)

Juha Ruohonen (Turun yliopisto): "Ravattulan Ristimäen varhaiskeskiaikainen kirkko. Konkreettisia lisiä Suomen varhaiseen kristillisyyteen.”

 

Kaarinan Ravattulan Ristimäeltä saatiin 2013 arkeologisten kaivaustutkimusten kautta esiin Suomen toistaiseksi vanhimmaksi tulkitun kirkkorakennuksen kivijalka. Rakennus on ollut muodoltaan kaksiosainen, ns. kapeakuorinen kirkko. Kooltaan se on ollut melko vaatimaton, kokonaispituudeltaan vajaa 10 metriä ja leveydeltään 6 metriä. Kiviperustalle aikoinaan pystytetty puukirkko on ollut käytössä ristiretkiajan ja varhaiskeskiajan välimaastossa, 1100- ja 1200-luvun taitteessa. Kirkko on perustettu ja ollut käytössä ennen maamme seurakuntaverkoston muodostamista 1200-luvun puoliväliin mennessä.


Kirkkorakennuksen ohella Ristimäeltä, kirkon ympäristöstä, on löytynyt myös laaja kirkkomaa sekä tätä ympäröivän aidan kivistä perustusta. Kyseessä on ainutkertainen, hyvin säilynyt tutkimuksellinen kokonaisuus, jollaista ei Suomessa ole aikaisemmin saatu päivänvaloon. Ristimäen tutkimusten kautta saadaan runsaasti uusia, historiantutkimuksen saavuttamattomissa olevia tietoja vähän tunnetusta varhaishistoriasta, rautakauden ja keskiajan taitteen ajanjaksoilta.

Lisätty 09.04.2014, vanhentunut 31.05.2014

Takaisin