Uutisarkisto

Syyskuun esitelmätilaisuus 9.9.2014

FT Marika Räsänen (Turun yliopisto): Haluttu, himoittu, kunnioitettu - kiistat Tuomas Akvinolaisen ruumiista myöhäiskeskiajalla

9.9.2014 klo 18.00

Tieteiden talo, Kirkkokatu 6, Helsinki (sali ilmoitetaan myöhemmin)

Tuomas Akvinolaisen ruumiista muotoutui kiistakapula ja kunnioituksen kohde heti hänen kuolemansa jälkeen 1274. Syynä tähän oli kuolinpaikka, sisterssiläisluostari. Lähteiden mukaan Tuomaan suku ja dominikaanit olivat jo aikanaan käyneet tiukan kamppailun oikeudesta nuoreen mieheen sen jälkeen, kun tämä oli ilmeisesti ilman vanhempiensa lupaa liittynyt sääntökuntaan. Tuomaan kuoleman jälkeen sisterssit halusivat pitää hänen ruumiinsa, vaikka sukulaiset, dominikaanit ja monet muut osoittivat halua haudata sen paremmaksi katsomaansa paikkaan. Sisterssit vetosivat siihen, että Tuomas pyhimyksenä oli tiennyt kuolemansa hetken ja valinnut viimeiseksi lepopaikakseen juuri Fossanovan luostarin. Dominikaanit puolestaan katsoivat, että heidän hengellisen veljensä, sääntökunnan jäsenen, muisto ja maine, ruumis ja kirjoituksetkin kuuluivat heille.

Pureudun esitelmässäni Tuomaan pyhäinjäännösten merkitykseen dominikaaneille ja siihen, miten kiistat pyhimyksen viimeisestä lepopaikasta vaikuttivat ruumiin muistoon sääntökunnassa. Taistelu ruumiista kesti noin sata vuotta. Vuonna 1368 dominikaanit vihdoin saavuttivat sen, minkä eteen olivat tehneet paljon töitä vuosien varrella: paavi Urbanus V määräsi Tuomaan ruumiin ja pääkallon luovutettavaksi dominikaaneille ja siirrettäväksi Toulousen dominikaanikonventtiin. Samassa yhteydessä hän määräsi käsivarren lahjoitettavaksi Ranskan kuninkaalle Pariisiin.

Lisätty 17.08.2014, vanhentunut 31.12.2014

Takaisin