Uutisarkisto

Marraskuun esitelmäilta 18.11.

Prof. Matti Peikola (Turun yliopisto): Mitä paratekstit ovat ja mitä ne voivat kertoa keskiajan kirjojen ja kirjallisen viestinnän tutkijalle?

Tiistaina 18.11. klo 18:00

Tieteiden talo (Kirkkokatu 6, Helsinki), sali 405


Varsinaisen viestin tai tekstin lisäksi myös sitä ympäröivällä kielellisellä ja visuaalisella aineksella on tärkeä rooli viestin vastaanottajan huomion saamisessa ja ohjaamisessa. Kirjassa tällaisia päätekstiä ympäröiviä paratekstejä ovat esimerkiksi nimiölehti, esipuhe, sisällysluettelo, alaviitteet ja kuvitus. Myös kirjan taitto, koko ja materiaali ovat osa viestin 'paketointia'. Kaikki nämä tekstiä määrittelevät ja rajaavat kielelliset, visuaaliset ja fyysiset piirteet vaikuttavat lukijan käsitykseen tekstistä ja sen käyttötarkoituksesta. Lukija voi niiden avulla päätellä esimerkiksi, mihin tekstilajiin pääteksti kuuluu, kuinka uskottavaa tietoa kirja sisältää, tai mistä kirjan kohdasta löytyy tietoa tiettyyn aiheeseen liittyen.

Paratekstejä on aiemmassa tutkimuksessa hyödynnetty lähes yksinomaan varhaismodernin ja modernin painetun kirjan tutkimuksessa. Turun yliopiston englannin kielen oppiaineen hankkeessa Paratekstit ja muuttuva media: lukijaa ohjaava viestintä englanninkielisissä käsikirjoituksissa ja painetuissa kirjoissa kirjantuotannon murrosvaiheessa 1450-1550 paratekstin käsitettä sovelletaan myös käsikirjoitusaineistoon. Tarkastelen esityksessäni paratekstien luonnetta ja tehtäviä käsikirjoituksissa ja painetuissa kirjoissa englanninkielisen myöhäiskeskiajan esimerkkiaineiston perusteella. Saman tekstin (teoksen) eri käsikirjoituskopioiden tai painettujen laitosten väliset erot paratekstien käytössä voivat kertoa oletetun lukijakunnan erilaisista tarpeista sekä muuttuvista kirjan valmistus- ja välitysprosesseista. Kokonaisvaltaisen kuvan muodostaminen parateksteistä ei useinkaan onnistu pelkkien tekstieditioiden pohjalta, vaan tutkijan on katsottava niiden taakse itse käsikirjoitusten ja varhaisten painettujen kirjojen sivuille.

Tilaisuus on kaikille avoin - tervetuloa!

Lisätty 04.11.2014, vanhentunut 31.12.2014

Takaisin