Uutisarkisto

Helmikuun kuukausiesitelmä: Raastuvassa tavataan! Miksi Upsalan kirkkoprovinssista lähdettiin Roomaan asti riitelemään?

Glossan helmikuun kuukausiesitelmässä FT Kirsi Salonen (Historian, kulttuurin ja taiteidentutkimuksen laitos, Turun yliopisto) johdattaa kuulijat katolisen kirkon käsittelemiin ruotsalaisiin oikeustapauksiin keskiajalla.

Katolisen kirkon korkein tuomioistuin, Sacra Romana Rota, hoiti myöhäiskeskiajalla Roomasta käsin paavin tehtävää toimia ylimpänä tuomarina kirkkoa tai papistoa koskevissa kiistakysymyksissä. Rotan puoleen kääntyi oikeudellisissa ongelmissa vuosittain tuhansia ihmisiä eri puolilta kristikuntaa. Tämä korkein paavillinen tuomioistuin, jonne saattoi valittaa esimerkiksi hiippakunnan tuomioistuimien päätöksistä, on vaikuttanut merkittävällä tavalla länsimaisen oikeuskulttuurin kehitykseen ja toiminut esimerkkinä eri Euroopan maiden korkeimmille oikeusasteille.

Koska Upsalan kirkkoprovinssi oli osa katolisen kirkon hallintohierarkiaa, saatettiin sieltä – yhtä hyvin kuin Portugalista, Irlannista tai Firenzestä – valittaa paaville asti oikeudellisista kiistakysymyksistä. Koska Ruotsi sijaitsi kaukana kirkollisen hallinnon keskuspaikasta Roomasta, ei paavin puoleen kääntyminen ollut helppoa. Siitä huolimatta Rotassa on käsitelty useita ruotsalaisia oikeustapauksia.

Esityksen aikana perehdytään siihen, millaisia ruotsalaisia tapauksia Rotassa on käsitelty ja milloin sekä erosivatko ruotsalaiset tapaukset jotenkin muualta Euroopasta Rotan käsiteltäviksi tuoduista tapauksista ja pohditaan sitä, mikä oli Rotan rooli Upsalan kirkkoprovinssissa.

Esitelmä pidetään 24.2.2015 Tieteiden talolla (Kirkkokatu 6, Helsinki) salissa 309 klo 18.00.

Lämpimästi tervetuloa!

Lisätty 29.01.2015, vanhentunut 25.02.2015

Takaisin