Eva Ahl-Waris
Glossa – Keskiajan tutkimuksen seura ry perustettiin vuonna 1996. Puheenjohtajien muistoja -sarjassa seuran entiset puheenjohtajat muistelevat sattumuksia 20-vuotisen historian varrelta.
Olin Glossan puheenjohtaja vain puoli vuotta 2007, koska sain lapsen loppukesästä ja jätin ohjat tuolloiselle varapuheenjohtajalle Jesse Keskiaholle. Olin ollut hallituksessa mukana maaliskuusta 2000 vuoteen 2006 – hoidin aluksi kolme vuotta taloudenhoitajan salkkua Maija-Stina Kahloksen jäädessä pois hommasta. Minut ylipuhuivat hommaan opettajani Tuomas Heikkilä (silloinen puheenjohtaja) ja Samu Niskanen, koska olin heille tuttu keskiaikapiiristä ja olin juuri vuonna 1999 lopettanut pestini Historicuksen (ruots. HY:n historianopiskelijoiden ainejärjestö) taloudenhoitajana. Ossi Kokkonen oli hoitanut Glossaeta 2000-2001 mutta lähti Katjansa kanssa Irlantiin, jonka seurauksena sain sitten myös hoitaa vuoden kahden verran taloutta ja lehteä päällekkäin. Olin 90-luvun lopulla tehnyt sekä Historicuksen että Nylands Nationin lehtiä, joten koin, ettei taakka ollut liian suuri. Eikä lehti silloin ollut niin upea kuin myöhemmin – lähinnä laajennettu info-lehtinen. Tunsin, että oli helppo saada tekstejä lehteen jäseniltä ja hallitukselta sekä kivaa taittaa ja toimittaa sitä. Lehdellä oli tuolloin policyna matala kynnys kirjoittajille, joten yritimme hallituksen voimin saada monet opiskelijat (ja teimme niin itsekin) kirjoittamaan ensimmäisiä tekstejään juuri tähän foorumiin: kirja-arvosteluja, seminaariraportteja ja lyhyitä artikkeleita opinnäytteisiin perustuen.
Anu Lahtinen astui piakkoin puheenjohtajan paikalle ja Glossa laajeni HYY:n piiristä kansalliseksi järjestöksi. Aloimme osallistua Dies medievales -konferenssien järjestämiseen, minkä takia autoin myös vuoden 2002 DM:n taloudenhoidossa yhdessä Anun kanssa. Työ oli 00-luvulla sujuvaa ja hallituksella erinomainen yhteistoiminta tuohon aikaan. Meillä oli mielestäni suorastaan kivaa – olimme voineet toteuttaa kiinnostavia esitelmiä, seminaareja ja retkiä. Moni meistä tunsi toisensa opiskeluvuosilta 90-luvulta. Esimerkiksi Anu ja minä olimme tavanneet eri kansallisissa ja kansainvälisissä konferensseissa yms., vaikka olimme eri yliopistojen vesoja. Samaa olivat kokeneet monet vanhemmat kollegat ja muut esimerkiksi DM:n yhteydessä.
Vielä pari vuotta 2004–2005 jatkoin pelkästään Glossaeta hoitamassa, kunnes Tuija Ainonen tuli tilalleni. Vuonna 2006 en ollut varsinaisesti enää hallituksessa, vaan minut nimettiin ”Agricola-seminaarin vastaavaksi” (tms.). Olimme vuonna 2005 Anun, Jessen, Derek Fewsterin ja Vesa-Matti Ovaskan voimin järjestäneet P. Henrik -symposiumin (työryhmänä; varsinainen koordinattoori ja vastuuhenkilö oli Jesse), joten Agricola-seminaarin lankeaminen minulle oli kunnia. Vuonna 2005 olin myös Villa Lanten Ystävien sihteerinä, joka oli hyvin vaativa ja työntäytteinen pesti valtavassa järjestössä. Siksi oli myös luontevaa, että halusin pikkuhiljaa luopua Glossan hallitustehtävistä.
Olin sitten, kuten mainittua, puheenjohtaja Anun jälkeen keväällä 2007, ja hoidin myös Agricola-seminaarin sen varsinaisena koordinaattorina – pestin, joka oli siis alkanut hallituksen rivien ulkopuolelta v. 2006. Moni uusi jäsen astui alkuvuodesta 2007 mukaan hallitukseen, joten koin toukokussa 2007, että halusin seminaarin jälkeen keskittyä elokuiseen esikoisen tuloon. Glossa alkoi tuolloin osallistua vieläkin jatkuvan Jarl Gallén -seminaarin järjestämiseen, minkä takia Renvall-instituutin (nyk. CENS) prof. Henrik Stenius halusi minut koordinoimaan myös sitä keväästä syksyyn 2007 – se oli tavallaan viimeinen tehtäväni Glossan leirissä (tähän mennessä). Stenius tunsi minut toki jo Historicuksesta. Voinkin sanoa, että monessa järjestössä toimiminen nivoutuu yhteen: kun on yhdessä aktiivina, päätyy luotettavana henkilönä toiseen ja sitten siirtyy seuraavaan.
Sain vielä kunnian saada osallistua muutaman laajemman Glossan julkaisun tekemiseen, kun toteutimme Henrik-seminaarin sadosta kirjan Suomen muinaismuistoyhdistyksen kanssa heidän sarjaansa Suomen Museo – Finskt Museum. Agricola-seminaarin satoa sain toimittaa glossalaisena yhdessä Helena Edgrenin kanssa kirjaksi Glossan ja SMY:n yhteistyönä vielä 2008 (Finskt Museum). Kirjat ilmestyivät 2007 ja 2009 ja ne postitettiin jäsenille. Oli kunnia voida tehdä niin hienoja asioita monen loistavan tyypin kanssa Glossassa.Semper vivat, crescat et floreat!
Kirjoittaja toimi Glossan puheenjohtajana 1.1.–31.5.2007.